Metsätalousinsinööri ja lehtori Petri Hynösen yrittäjyys lähti liikkeelle ilman suurta suunnitelmaa. Hänen kokemuksensa osoittaa, että toiminimiyrittäjyys voi olla yksinkertainen ja joustava tapa aloittaa oma yritystoiminta metsänhoitoalalla. Tässä artikkelissa Petri jakaa oman tarinansa ja viisi käytännön vinkkiä metsänhoitoyrityksen perustamiseen.

Nimi:
Petri Hynönen
Ammatti:
metsätalousinsinööri, metsätalouden lehtori Koulutuskeskus Jedussa, yrittäjä
Asuinpaikka:
Haapajärvi
Perhe:
asuu yhdessä avopuolison kanssa
Yritysmuoto:
Toiminimi, jonka kautta laskuttaa osuuskunta OK-Teamia
Petri Hynönen perusti metsänhoitoyrityksen spontaanisti
Petrin kohdalla yrityksen perustaminen ei lähtenyt minkään yksittäisen tapahtuman sytyttämästä kipinästä, vaan mielenkiinnosta ja spontaaniudesta. Metsä on aina kiinnostanut häntä, joten peruskoulun jälkeen hän kävi metsäkoulun Sotkamossa, josta opintopolku vei lopulta metsätalousinsinööriksi.
Yrittäjäksi hän ryhtyi sen kummempia miettimättä vuonna 1998. Kynnys yrittäjäksi lähtemiseen tuntui matalalta, koska toiminimiyrittäjänä töitä voi tehdä silloin kun haluaa ja tarvitsee, eikä hän nähnyt kokeilemisessa valtavia riskejä.
Toiminimiyrittäjyyden aloittaminen on helppoa, kun ei tee kaikkea yksin
Petrin mukaan yrittäjyyttä pohtiessa ei kannata ajatella, että pitäisi osata tehdä kaikki itse. Oma osaaminen metsänhoidosta riittää, ja muita osaajia voi ja kannattaa ottaa avuksi.
Toiminimen perustaminen oli Petrin mielestä helppoa, koska siihen sai paljon apua. Hän kävi paikallisessa yrityskeskuksessa keskustelemassa ja sai sieltä tukea alkuun. Petrille oli selvää, että hän käyttäisi alusta asti tilitoimiston palveluita, jotta kirjanpito ja viranomaisvaatimukset hoituisivat oikein.
Petri rohkaiseekin kaikkia ottamaan apua vastaan, tekemään yhteistyötä muiden osaajien kanssa ja hyödyntämään yrittäjien tukiverkostoja. Metsänhoitoalalla yrittäminen on helppoa silloin, kun ei yritä tehdä kaikkea yksin.

Alkuun riittää kevyt suunnitelma
Yrittäjyyden alkuun ei tarvita kaiken kattavaa liiketoimintasuunnitelmaa, vaan kevyt suunnitelma riittää.
Tärkeimmät pohdittavat asiat ovat tarjonta ja asiakkaat: mitä palveluita tarjoat, ketkä ovat asiakkaasi ja mistä heidät löydät? Ajan myötä visio vahvistuu, palvelut muotoutuvat ja asiakaskunta karttuu. Usein alkuun riittää se, että on omalla kylällään tunnettu tekijä. Siitä on hyvä lähteä kokeilemaan, alkaako liiketoiminta pyöriä.
Usein yrittäjänä onnistumiseen liittyy onnenpotkuja oikeissa hetkissä – ja ne voivat tulla vastaan, kun uskaltaa kokeilla.
Metsänhoitoyrityksen perustaminen ei vaadi suuria investointeja
Petri lähti pienin askelin liikkeelle toiminimensä kanssa. Aluksi hän teki metsänhoitotöitä itse tuntemilleen yksityisille metsänomistajille.
Alkuinvestointi oli muutama tuhat markkaa, johon sisältyi mm. sahoja ja työvaatteita. Tänäkin päivänä metsänhoitoyrityksen voi perustaa hyvin pienin alkuinvestoinnein: parilla 1000–2000 € raivaussahalla ja 3000–4000 € metsänviljelytarvikkeilla pääsee hyvin liikkeelle.
Toiminimi mahdollistaa töiden yhdistämisen
Toiminimellä työn voi rytmittää itse, joten sen voi halutessaan yhdistää myös toiseen työhön. Tätä Petri on tehnyt viimeiset 12 vuotta toimiessaan metsätalouden lehtorina koulutuskeskus Jedussa.
Petri on kokenut, että opettajuudessa ja yrittäjyydessä on paljon samoja teemoja, ja työt tukevat toisiaan hyvin. Esimerkiksi vuorovaikutus toisten, erityisesti nuorten, kanssa on tärkeä taito, joka kehittyy molemmissa rooleissa. Yrittäjyys on pitänyt hänet käytännön työssä kiinni, mikä antaa eväitä ja näkemystä opetukseen. Lehtorina puolestaan tutustuu moniin lupaaviin osaajiin jo opintojen aikana, ja yrityksen kautta on voinut tarjota työmahdollisuuksia nuorille.
Vuodesta 2018 alkaen Petri on työskennellyt toiminimensä kautta osuuskunta OK-Teamissa, jossa hän toimii metsänhoidon puolella vastuuhenkilönä. Sinä aikana OK-Team on kasvanut paljon. Onnistumisesta kertoo sekin, että heiltä pyydetään seuraavan vuoden sopimuksia jo edellisen lopussa. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee viljelykaudella 20 ja ympäri vuoden 12–16 työntekijää.

Avain onnistumiseen on hyvät ja luotettavat tekijät
OK-Team on saanut hyviä ja luotettavia työntekijöitä, ja se on ollut Petrin arvion mukaan avain onnistuneelle kasvulle. Hän haluaa muistuttaa, että työnantajien on annettava uusille tekijöille aikaa kartuttaa kokemusta, eikä olettaa liian nopeasti samoja tehoja ja tuloksia kuin alalla jo pitkään olleilta. Työnantajan on myös hyvä muistaa, että informaation vastaanottaminen on yksilöllistä: toiset nappaavat ohjeet kuulopuheilla ja toiset tarvitsevat sen tekstiviestin, johon voi aina palata.
Tekijöiden kunnioittaminen ja arvostaminen yksilöinä onkin Petrin mukaan ehdottoman tärkeää, jos yrittäjänä haluaa toimia myös työnantajana.
Viisi vinkkiä metsänhoitoyrityksen perustamiseen
- Mieti, ketkä ovat potentiaaliset asiakkaasi ja missä he ovat. Miten löydät heidät ja saat heidät asiakkaiksesi?
- Ole sujut oman ammattitaitosi kanssa. Älä lyttää itseäsi, kuten suomalaisilla on joskus tapana, vaan usko itseesi. Ajattele, että kun sinä sen homman teet, niin siitä tulee hyvä. Toisaalta älä kuvittele osaavasi kaikkea itse, vaan pyydä ja ota vastaan apua muilta osaajilta, esimerkiksi kirjanpidossa. Apuja kannattaa pyytää ennen kuin asiat menevät solmuun.
- Muista, että metsänhoitoalalla tehdään töitä metsänomistajille. He ovat meidän asiakkaita, joiden toiveet otetaan huomioon ja käsitellään yhdessä Metsä Groupin toimihenkilöiden kanssa.
- Älä vähättele levon merkitystä. Ihmisillä on erilainen sietokyky kuormitukselle. Yrittäjänä on tärkeää tuntea omat henkiset ja fyysiset rajansa ja pitää huolta hyvinvoinnista. Muista siis levätä.
- Kunnioita ja arvosta kaikkia ihmisiä – niin asiakkaita kuin työntekijöitä. Yrittäjän tärkein käyntikortti on se, että ihmisille jää hyvä muisto kohtaamisesta. Se ei vaadi small talk -taitoja, vaan ystävällisyyttä, josta toiselle jää hyvä mieli.

Rohkeus kokeilla riittää
Oman positiivisen kokemuksensa innoittamana Petri on rohkaissut monia muitakin lähtemään yrittäjiksi. Hän on kuitenkin huomannut, että monelle palkansaajana oleminen tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta.
Petrin oma esimerkki osoittaa, että toiminimiyrittäjyys ei vaadi täydellistä suunnitelmaa, valtavia investointeja tai suurta riskinottoa. Riittää, että on halua tehdä, ottaa selvää ja toimia yhdessä muiden kanssa. Hän haluaakin muistuttaa, että toiminimi on helppo perustaa – ja yhtä helppo lopettaa. Uhkakuvia ei siis tarvitse maalata tai epäonnistumista pelätä. Kun lähtee positiivisella mielellä kokeilemaan, voi vain oppia tai onnistua.
Metsänhoitoalalla on hyvä yrittää, sillä töitä riittää niin kauan kuin Suomessa on metsää – ja yrittäjyys voi tarjota juuri sen vapauden ja mielekkyyden, mitä moni työltään toivoo. Jos siis olet koskaan miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä metsänhoitoalalta, älä epäröi kokeilla!