7.11.2024

Mistä tiedän, sopiiko kuljettajan työ minulle?

Eräänä alkukesän päivänä kurvasimme Konnekuljetuksen terminaaliin Konneveden Tankolammelle aikeenamme ottaa selvää kuljettajan työstä. Millaista kuljettajan työ on käytännössä ja mistä tietää, sopiiko ala itselle? Tämän artikkelin parissa pääset sukeltamaan kuljettajan arkipäivään Konnekuljetuksella. Päivän aikana tutustut työn parhaisiin puoliin ja kuulet, millaisia haasteita kuljettaja voi kohdata työpäivänsä aikana.

Hyppää siis kyytiin ja ota selvää, olisiko sinustakin rekan rattiin!

Monet tiet voivat viedä kuljettajaksi

Moni löytää tiensä kuljetusalalle kiipeämällä pikkupoikana (tai tyttönä) oman vanhemman tai lähisukulaisen rekan kyytiin. Suuren auton kopista on jännittävää katsella vaihtuvia maisemia ja vaihtelevat työajat ovat monesti jo tuttu osa perheen arkea. Näin on käynyt myös molemmille kuljettajillemme, Tomille ja Markukselle, joita pääsimme haastattelemaan tätä juttua varten.

Alalle on myös monia muita reittejä, eikä aivan tavatonta ole sekään, että joku vaihtaa kuljetusalalle tyystin toisesta ammatista. Kouluttautuminen on tärkeä osa ammattiin oppimista, ja kuljettajaksi opiskellaankin ammattikoulussa. Myös oppisopimuksella on mahdollista päästä kiinni kuljetusalan töihin. Tästä erinomainen esimerkki löytyy Konnekuljetuksen yritysesittelyn artikkelista:

Käy lukemassa Antti-Heikin tarina hallilta logistiikkapäälliköksi täältä!

Kun perustiedot ja -taidot ovat hanskassa, alkaa työuran tärkein vaihe: työssäoppiminen. Konnekuljetuksella vanhempien osaajien ammattitaidon siirtämistä uusille tulokkaille pidetään tärkeänä osana yrityskulttuuria.

Kuljettajan työn parhaita puolia

Kysyttäessä kuljettajan työn parhaita puolia Tomi ja Markus ovat vahvasti samoilla linjoilla. Työ on suurilta osin hyvin itsenäistä ja omatoimista, mutta sisältää myös sosiaalisia kanssakäymisiä. Handsfree-järjestelmät mahdollistavat tuntienkin mittaiset jutustelut pitkin poikin Suomea matkaavien kuljettajien välillä. Joskus tekisi jopa mieli viettää enemmän aikaa omissa ajatuksissa, mutta kuten Tomi sanoo, aina voi olla vastaamatta puhelimeen! Hyvä yhteishenki kantaa vapaa-ajalle saakka, ja monet ovat tekemisissä keskenään myös töiden ulkopuolella.

Monipuolisuus ja yllätyksellisyys kuuluvat myös työn parhaimpiin puoliin. Voi olla, että edellisenä iltana ei tiedä, mihin rekan keula suuntaa aamulla. Työt vievät paikkoihin, joihin ei muutoin olisi tullut lähdettyä, ja Suomen vaihtelevat maisemat tulevat tutuksi vuosien varrella.

Työn mielekkyyteen vaikuttaa paljon myös uusi ja kaikin puolin toimiva kalusto. Haastattelupäivänä Tomilla oli ajossa uusi kaasurekka, josta kerromme myöhemmin lisää täällä artikkeleiden tai somen puolella!

Mikä on kuljettajan työssä haastavinta?

Suomen talvet ovat kuljettajille haastavinta aikaa. Sää- ja keliolosuhteet vaihtelevat, ja tiet voivat olla välillä hyvinkin liukkaita. Konnekuljetuksella onkin kiinnitetty erityistä huomiota työn turvallisuuteen. Tekijöiden ja kaluston ehjänä pysyminen on ensimmäinen prioriteetti, eikä liian haastavia olosuhteita lähdetä uhmaamaan.

Konnekuljetuksella on pyritty vaikuttamaan myös epäsäännölliseen työaikaan niin, että työ ja muu elämä pysyisivät mahdollisimman hyvin tasapainossa. Se on kuitenkin ammatinvalintaa tehdessä huomioitava, että kuljettajan työ vaatii kyvykkyyttä tehdä töitä melkeinpä mihin aikaan tahansa. Vuorot alkavat usein kukonlaulun aikaan aamulla/aamuyöstä ja kestävät 10-12 tuntia vuoron vaihtoon saakka.

Millaiselle tyypille työ kuljetusalalla sopii?

Monissa metsäkonealan töissä korostuu itsenäinen ja omatoiminen asenne, ja niin on myös kuljetuspuolella. Vaikka työkaverit ovat puhelinsoiton päässä, käytännön toimissa työskennellään pääosin itsenäisesti. Siksi kuljetuspuolella on uskallettava tarttua toimeen ja tarvittaessa ratkaistava eteen tulevia pulmia.

Logistiikkapäällikkö Antti-Heikki nostaa esiin tärkeänä ominaisuutena myös sen, että pystyy vastaanottamaan ja noudattamaan ajojärjestelijältä tulevia ohjeita. Ne voivat olla esimerkiksi turvallisuuteen liittyviä: on tärkeää pystyä muuttamaan suunnitelmia olosuhteiden niin vaatiessa. “Oman elämänsä ramboilla” ei ole asiaa rekan rattiin.

Niin kuin metsäkoneala, myös kuljetusala on yhä hyvin miespainotteinen, mutta alalla pärjää nykypäivänä kuka tahansa sukupuolesta riippumatta. Kaikki haastateltavat vakuuttavat, että myös tällainen alta 160 cm naishenkilö pärjäisi kuljetusalalla. Alaa pohtiessa omat ennakkoluulot rajoitteista voi siis unohtaa, ja keskittyä sen pohtimiseen, onko oma persoona ja ominaisuudet sellaisia, että kuljettajan työssä voi menestyä ja viihtyä.

Takaisin ylös